O školi

 

"Gimnazija"Jezdimir Lović"Sjenica je škola sa dugogodišnjom i veoma uspešnom tradicijom.U našoj školi se učenici pripremaju za dalje školovanje na fakultetima ili visokim školama strukovnih studija. Gimnazija je opšteg smera i pruža široko opšte obrazovanje. Školovanje traje četiri godine - za to vreme mogu se otkriti ili razviti interesovanja za određene oblasti. Težnja svakog od nas jeste da svom detetu priuštimo samo najbolje. Mi smo to Vašem detetu i omogućili. Gimnazija je ono najbolje što jedna edukativna ustanova može da pruži. Naš cilj je da pomognemo Vašem detetu da ostvari uspeh, a njegov uspeh je ogledalo Vaše brige i pravog izbora."

Gimnazija "Jezdimir Lović" Sjenica počela je sa radom 1961. godine kao istureno odeljenje gimnazije iz Novog Pazara.Godinu dana kasnije postala je samostalna i takva je i danas.

Prva generacija gimnazijalaca upisana je školske 1961\62 godine. Ukupno je bilo 77 učenika na opštem smeru u prvoj godini. Nastava je počela u staroj osmogodišnjoj školi "Svetozar Marković" i to zbog preopterećenosti škole u nekoliko smena. Tada smo bili istureno odeljenje novopazarske  gimnazije u Sjenici, sa direktorom Mijom Radivojevićem. Nastavni kadar je sastavljen od ovdašnjih nastavnika i ponekog profesora. Kasnije su pristizali kadrovi iz drugih mesta,prof.Marta,prof.Vukmirovic iz Beograda,prof.Spiro iz Splita,prof.Minja iz ČaČka itd.

- 1961. godine gimnazija u Sjenici počinje sa radom kao istureno odeljenje iz Novog Pazara,

 

- 1962. radi kao samostalna institucija, Gimnazija „29.novembar“

 

- 1979. transformiše se u obrazovni centar „Jezdimir Lović“

 

- 1987. Odlukom SO-e Sjenica ukida se obrazovni centar a uvodi  srednja škola „Jezdimir Lović“

 

- od 1993. škola radi kao Gimnazija ,, Jezdimir Lović’’

 

 

            Nakon višegodišnje transformacije Obrazovnog centra, kasnije Srednje škole ,,Jezdimir Lović’’ u Sjenici, 1993. godine stvoreni su svi društveno-ekonomski, materijalno-tehnički i zakonski uslovi da Srednja škola ,,Jezdimir Lović’’ u Sjenici preraste u Gimnaziju opšteg tipa.

 

Od početka školske 1990. godine Srednja škola ,,Jezdimir Lović’’ realizuje nastavni plan i program Gimnazije – opšteg smera.

 

Odlukom Vlade Republike Srbije broj 022-55/103 od 13. januara 1993. godine (Službeni glasnik Republike Srbije broj 7/93) o mreži srednjih škola utvrđeno je da Srednja škola ,,Jezdimir Lović’’ u Sjenici radi u buduće kao Gimnazija opšteg tipa.

 

Škola je upisana u sudski registar Okružnog privrednog suda u Kraljevu kao Gimnazija ,,Jezdimir Lović’’ sa potpunom odgovornošću, Sjenica, ulica Save Kovačevića broj 15. (Rešenje FI-5316-00 od 11.05.1998. godine).

 

Prema pomenutom rešenju o registraciji pod šifrom delatnosti 8531 delatnost škole upisana je kao Opšte srednje obrazovanje.

 

Školske 1993/94. godine Gimnazija je  ispuninila propisane uslove u pogledu školskog prostora, opreme, nastavnih sredstava i potrebnog broja nastavnika i stručnih saradnika u radnom odnosu na neodređeno vreme kao i dovoljnog broja učenika da gimnazija ,,Jezdimir Lović’’ u Sjenici može da ostvaruje nastavni plan i program Gimnazije – opšteg smera u I, II, III i IV razredu odnosno verifikovana je od strane Ministarstva prosvete Republike Srbije.

 

 Dosadasnji direktori Gimnazije :

  - Vitomir Kaličanin 1962-1976
  - Adem Hadžiomerović 1976-1988
  - Emin Zeković 1988-1992
  - Latif Zekić 1992-1995
  -Murat Bazdarević 1995-2015
  -Ismo Gicić 2015 - 2019

  -Suada Saračević 2019 -


Нема коментара:

Постави коментар