недеља, 24. фебруар 2013.

Počela nastava na bosanskom jeziku







Obeležen Dan maternjeg jezika
   U četvrtak je i kod nas obeležen  svetski Dan maternjeg jezika,21.februar,u cilju promovisanja  jezičke kulture i raznovrsnosti ,kao i višejezičnosti.Dan maternjeg jezika  se obeležava kao sećanje na studente koji su 21.februara 1952.godine ubijeni u Daki u istočnom Pakistanu,danas Bangladešu,jer su protestvovali zbog toga što njihov maternji jezik nije proglašen za zvanični.Prema procenama,gotovo svakodnevno u svetu nestane po jedan jezik,a lingvisti prognoziraju da će od 6.000 jezika,do kraja 21.veka odumreti više od polovine,čak i do 90 odsto.


U pojedinim školama u Novom Pazaru, Tutinu, Sjenici i Prijepolju 21.o2.2013, na svjetski Dan maternjeg jezika, počela pripremna nastava na bosanskom jeziku.

U nekoliko škola u ovim gradovima u četvrtak je održan javni čas bošnjačke istorije i kulture. Oko 500 đaka Bošnjaka u 12 oglednih odjeljenja, od pripremnog razreda do gimnazije, učiće nov predmet, bosanski jezik i književnost kao  i druge predmete, poput istorije, muzičkog, likovnog i u jednom procentu imati nove sadržaje.

Praktično, đaci će slušati srpski jezik prema postojećem rasporedu, plus četiri, pet časova bosanskog jezika. Bošnjački učenici će dobiti dodatak postojećem udžbeniku istorije sa 15 odsto sadržaja iz nacionalne istorije Bošnjaka. Takođe, likovnom se pridodaju radni listovi sa 30 odsto novog sadržaja, a iz muzičkog dodatnih 60 procenata lekcija koje se odnose na kulturno nasleđe Bošnjaka. Deca koja se izjasne za bosanski, od 1. septembra slušaće srpski jezik i književnost kao nematernji, sa dva časa nedeljno. Bosanski će predavati nastavnici koji su do sada predavali srpski, a u međuvremenu su završili obuku i dobili sertifikate.

Cjelokupan proces uvođenja nastave na bosanskom jeziku za pripadnike bošnjačke nacionalne zajednice u Republici Srbiji, u skladu sa zakonom, partnerski sprovode Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) u Republici Srbiji.

Нема коментара:

Постави коментар