петак, 16. април 2021.

Povratak u klupe

U ponedeljak 19 aprila 2021 god. đaci se vraćaju u školske klupe posle druge ture online nastave(prva je bila u novembru i decembru) , te odgovaranja na daljinu ili povremenog svraćanja u školu,sledi ubrzano ocenjivanje i popravljanje ocena,odrađivanje svih zaostalih testova, a na sve to treba  i savladati gradivo koje je preostalo.

Nastava se organizuje kao što je bilo pre prelaska na online nastavu,dakle radiće se po grupama.Prve nedelje druga grupa je u školi,a prva grupa odeljenja je na online nastavi.Časovi traju po 30 minuta.

Ne treba zaboraviti da đacima, praktično tek nakon što se vrate u školske klupe, sledi nova pauza, odnosno uskršnji raspust od 30. aprila do 9. maja. Dakle, biće po sistemu kreni-stani-kreni.

Đaci će naredne tri nedelje biti u klupama, a onda im sleduje mini raspust za Uskrs i Prvi maj. Na odmoru će biti od petka, 30. aprila, do nedelje, 9. maja, a narednog dana ponovo bi trebalo da sednu u školske klupe.

Zbog svega ovoga u podjednakoj su panici i učenici i roditelji i nastavnici.U problemu će biti učenici koji nisu u kontinuitetu učili gradivo, a maturante čeka i upis na fakultete.Epidemija koronavirusa nametnula je novi način rada i učenja, što dodatno otežava školskoj deci i  biće problema prilikom ocenjivanja.Definitivno će biti problema jer su u pitanju adolescenti. Ima primera da su deca nedovoljno učila, što jedan broj učenika, dosta vremena provodi na internetu, ne samo u nastavi, nego igrajući se raznih igara, a ima ih i na društvenim mrežama. Dosta su neozbiljno shvatili nastavu. Govorim o jednoj  grupi dece, dakle, ne mislim na sve, jer ima i one dece koja su sve vreme vredna, radna i ozbiljna i čiji su roditelji vršili kontrolu.

Školska godina je zbog pomeranja zimskog raspusta produžena za nekoliko dana.Za maturante gimnazija nastava se umesto 21. maja završava 25. maja, a za učenike trogodišnjih i četvorogodišnjih srednjih stručnih škola 1. juna, umesto 28. maja. Za sve ostale srednjoškolce drugo polugodište se završava 22. juna.

Нема коментара:

Постави коментар