субота, 26. јануар 2013.

Webcasting u obrazovanju


Striming mediji predstavljaju jedno od najboljih i najefikasnijih rešenja za e-učenje.Korišćenje multimedijalnih tehnologija (audio i vizuelne komunikacije) omogućava prezentaciju obrazovnog sadržaja na dinamičan način. Praćenje predavanja ili vežbi uživoupotrebom ovih medija omogućavaju studentu da događaje vezane za e-učenje prati iako je dislociran. U okviru e-učenja organizuju se predavanja u formi web konferencije (Web-conference), web prenosa (Webcasts) ili web seminara (Webinars). Za prisustvo je dovoljnoda imate odobren pristup (User name i password) i da budete u zakazano vreme u virtuelnoj učionici. Ove tehnologije omogućavaju učestvovanje u diskusijama, interaktivan rad u realnom vremenu kao i ravnopravno učešće više korisnika sa različitih geografskih lokacija,sa punim video prenosom slike.

 Pojam "webcast" je izveden od dve engleske reči: "web" (u značenju World Wide Web) i "broadcast" (u značenju prenosa govora ili slike, odnosno objavljivanja informacija širokom krugu korisnika) te znači "prenos govornog ili slikovnog sadržaja internetom" . Ponegdje se pod ovim pojmom podrazumijeva i multimedijalna datoteka koja se s jednog mjesta prenosi internetom na veliki broj (slučajnih) odredišta, bilo u živo, bilo kao snimka prošlog događanja, a na zahtjev korisnika. Ponegde se pod ovim pojmom podrazumeva i multimedijalna datoteka koja se s jednog mesta prenosi internetom na veliki broj (slučajnih) odredišta, bilo u živo, bilo kao snimak prošlog događanja, a na zahtev korisnika.
Namjene webcastova protežu se od prijenosa „klasičnog“ televizijskog ili radio signala internetom, preko komercijalnog oglašavanja sve do prijenosa predavanja do udaljenih korisniNamene webcast protežu se od prienosa "klasičnog" televizijskog ili radio signala internetom, preko komercijalnog oglašavanja sve do prenosa predavanja do udaljenih korisnika. 


Svoja predavanja u učionici možemo snimiti uz pomoć kamere,mikrofona zatim taj snimak uz pomoć kompjutera na koji su kamera i mikrofon nakačeni kodirati i zatim to predavanje nakačiti na na primer na youtube koji uz pomoć linka koji se npr.nalazi na školskom sajtu đaci mogu pogledati kada oni žele i osećaju potrebu za tim.

To je jedan od načina rada sa webcastingom,a drugi nači bi bio uz pomoć webcasting alata kao što je WIZIQ . WizIQ je web-temeljena platforma za svakoga  ko želi učiti  on-line. Nastavnici i učenici koriste WizIQ za stanje-of-the-art u virtuelnoj učionici, stvaraju i dele online obrazovne sadržaje i ispitivanja, a za povezivanje s osobama koja imaju slična interesovanja.

 WizIQ je slobodan za svakoga i prijavljivanje traje samo nekoliko sekundi. Bilo da ste učitelj ili učenik, prijavite se na  WizIQ  besplatno je i jednostavno. Potrebno je samo da imate aktivnu e-mail adresu i dobićete korisničko ime i šifru za pristup wiziq-u.

U virtualnom razredu sa svim digitalnim prednostima koje su vam  na dohvat ruke, možete komunicirati online koristeći
  • Slike, PowerPoint prezentacije i dokumenta
  •  Audio i video komunikaciju
  • Live chat poboljšava interakciju među sudionicima
Sva predavanja na WizIQ automatski su snimljena, tako da možete ponovo,ta predavanja gledati.
Primer predavanja uz pomoć wiziq.

Za rad sa webcastingom u obrazovanju na nekom višem profesionalnom nivou bila bi nam potrebna odgovarajuća oprema kako na nivou hardvera tako i softvera.
Da bi na Internet preneli željeni signal korišćenjem  servera za emitovanje digitalnog programa potrebno je obezbediti:
  • Video ulaz - kamera, video zapis
  • Audio ulaz - mikrofon, audio zapis
  • Računar sa softverom za akviziciju signala
  • Prenos podataka do servera

Navešću neke osnovne smernice, šta vam je potrebno i na šta obratiti pažnju, ukoliko želite da krenete sa strimingom:
-Računar
-Softver za kodiranje audio ili video sadržaja
-Način povezivanja na računar, sadržaja koji želite da emitujete uživo (mikrofon, kamera, mikseta ili fajlovi sa računara)
-Pouzdana Internet konekcija (za kvalitetan video striming, preporučuje se da Vaš upload bude minimalno 512kbps)
-Streaming nalog

 Tehnički, webcasting ima četiri faze:
• Snimnje video i audio sadržaja
• Kodiranje sadržaja tako da prolaze kroz  PC - Encoder
 • Streaming sadržaja sa prenosom iz kodera ka Serveru
• Pregled sadržaja spajanjem webcasta od poslužitelja ka korisniku













Webcast nije interaktivan oblik razmjene informacija, za razliku od „Web Conferencinga“ odnosno „savjetovanja na mreži“ koji također predstavlja prijenos govornog i slikovnog sadržaja internetom, ali (a) ne samo s jednog mjesta, nego s nekoliko istovremenih izvorišta prema odredištima, uz (b) mogućnost razmjene datoteka te istovremeni zajednički rad na dokumentima i dijeljenje softverskih aplikacija (on-line suradnja).

Нема коментара:

Постави коментар